Ovi- suli tábor 2015. szeptember

Ovi-suli tábor

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)

Az óvoda és az iskola közötti átmenet nagyon fontos, hiszen egy életre meghatározza a kisgyermek tanuláshoz való viszonyát. Milyen lesz az óvodás beilleszkedése az első osztályba, hogyan felel meg az iskola elvárásainak? Sikerrel vagy kudarccal indul el az iskolába? Nagy felelősség ez az óvó néniknek, tanító néniknek, szülőknek egyaránt. Ezért is szervezett az óvoda és az iskola tábort az elsősöknek. Itt az óvónők elmondhatták a leendő elsősökről a tapasztalataikat, beszéltek sikereikről, kudarcaikról. A táborban átvehettük az óvodai szokásokat, módszereket, játékos feladatokat, hogy a gyermekek minél kevesebbet érezzenek abból, hogy rájuk már nagyobb, nehezebb feladat vár az iskolában. A tanulók együtt tölthették a napokat még az óvó nénijükkel, de már a tanító nénivel is ismerkedtek, együtt tornáztak, játszottak. Ez a tábor és a tábori foglalkozások azért is voltak hasznosak, mert alkalmat adtak arra, hogy megbeszéljük mivel, illetve hogyan lehetne még inkább gördülékenyebbé, problémamentessé tenni a nagycsoportos óvodások számára az első osztályba való beilleszkedést. Előre elkészítettük az óvó nénikkel együtt a tábori folyamattervet, így mindenki tudott érvényesülni, hiszen a tanító nénik is foglalkozásokkal készültek. Már az nagy élmény volt a gyerekek számára, hogy reggel panorámás busszal indultunk a táborba és vissza is ilyen busszal jöttünk. Együttlétünk alatt dramatizáltunk, játékosan számoltunk, cigány kötényt festettünk, versenyeztünk, tornáztunk, sétáltunk, vadkacsákat etettünk, növényekkel ismerkedtünk, meséltünk. Természetesen a vidámság, móka, kacagás az elmaradhatatlan volt. Még az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, mert gyönyörű időben táborozhattunk. Ezek az egész napos foglalkozások lehetőséget teremtettek arra, hogy átvegyük az óvó néniktől azokat a játékokat, gyakorlatokat, feladatokat, amelyek megkönnyítik a tanulóknak a beilleszkedését. Az első osztályt ismétlő gyermekek is rész vettek ebben a táborban, így megismerkedhettek leendő társaikkal. Mi is mint óvó nénik és tanító nénik megismerhettük valamennyire a magatartásukat, képességeiket. Természetesen mi is meghívjuk az iskolánkba az óvó néniket az előkészítő időszakban, hogy az iskolai változásokról tájékoztassuk őket.

Remélem, hogy így sikeresebb lesz a nevelő-oktató munka.

Tiszavasvári, 2015. szeptember 6.

Virág Csabáné

tanító néni