Mesefás foglalkozások

Mesefás tevékenységek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NTP-KKI-B-15-0122 azonosító számú nyertes pályázat „Mesefa”című programjának keretében vállaltuk, hogy 60 órában tehetséggondozó tevékenységeket végzünk 20 beválogatott tehetségígéretes gyermekkel.A foglalkozásokat a két projektvezető óvodapedagógus irányította, amelyekre heti két alkalommal került sor 1-1 óra időtartamban.Mivel a pályázat során önálló mese írását és előadását vállaltuk, így a tevékenységek is ezt készítették elő, erre irányultak. Mivel két épületből és 7 óvodai csoportból kerültek ki a beválogatott gyerekek, eleinte ismerkedő, feszültségoldó, kapcsolatteremtő játékokat terveztünk. Ezek után mesét néztünk laptopon, diavetítőn, mesét hallgattunk, ismert mesét játszottunk, mesefilm zenéket hallgattunk.Hang effektekbe próbáltuk beleképzelni, mi lehet az. Báboztunk. Ismerkedtünk az árnyjátékkal. Szituációkat jelenítettünk meg. Video és diktafon felvételeket, fényképeket készítettünk a foglalkozások során, ezeket más alkalommal megtekintettünk, átbeszéltünk.Saját mesénkhez meseszereplőket gyűjtöttünk, mesét szőttünk, kitaláltuk, mi történjen velük.Közösen címet kerestünk, döntés született a mese befejezéséről. Ezután került sor a mese előadással kapcsolatos tevékenységekre: jelmez és díszletkészítésre, szereplő válogatásra.Kicsik és nagyok sokat tettek azért, hogy színpadra kerülhessen a mesénk, melynek címe: A bátor szegény legény. A gyerekek minden nap azóta is megkérdezik: „Óvónéni, lesz Mesefa?”Véleményünk szerint ez a legigazabb visszajelzés a projektünkről.

három logó egy képen

Szituációs játékok.