Színházi látogatás 2015. Október 24.

Színházi látogatás a Miskolci Nemzeti Színházban

2015. október 24-én szombaton – az őszi szünetben – színházban jártunk a Magiszter Alapítványi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola nyolcadik osztályos és a drámaszakkörös hetedikes tanulóival.

Autóbusszal utaztunk Miskolcra, ahol a Nemzeti Színház Kamaratermében tekintettük meg a Ludas Matyi című zenés mesejátékot.

A gyermekeink az iskolában halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, számukra a mozi és a színház maga a varázslat. Ám a varázslat életre kelt és elvarázsolt bennünket. Nagy várakozás előzte meg az utazást. A Közösségi Ház elől elindulva, szépen felöltözve indultunk a csodák színhelye felé. Miskolcra érkezve sétáltunk a városban egy keveset, nézelődtünk a Plázában.

A színházba érve kedves fogadtatásban volt részünk. A ruhatárban elhelyeztük a kabátjainkat, táskáinkat és vártunk a nézőtérre való belépésre. Majd megszólalt a hangosbeszélő és kinyíltak az ajtók. A gyerekek kissé félszegen lépték át az ajtót. Ám az ügyelő hölgy barátságos modora, segítőkészsége, mellyel a helyünkre kalauzolt minket – hamar oldotta a kezdeti bátortalanságot.

Kezdett megtelni a nézőtér és mire elkezdődött az előadás, egyetlen üres szék sem maradt a nézőtéren. Tanítványaink csillogó szemmel nézték a díszletet, a zenekari árokban készülődő zenészeket. A függöny kinyílt és elkezdődött az előadás.

A színészek remek színpadi játéka, vidám énekük és a gyerekeket a darabba bevonó dialógusaik igazán interaktívvá tették az élményt.

Öröm volt közben nézni a gyerekek mosolyát, hallani a kérésre felcsendülő éneküket, a felszabadult nevetésüket és szűnni nem akaró tapsukat – tette feledhetetlenné az élményt.

Nagyon tetszett mindannyiunknak a színház, a színészek magukkal ragadó játéka, a zene, a tánc és a libák szemszögéből láttatott emberi társadalom rajza.

A mesejáték végén vastapssal jutalmaztuk a szereplőket. Örömöt és sokáig megmaradó élményt kaptunk. Remélem, hogy lesz még ilyen kulturális eseményre lehetőségünk.

Baloghné Birgán Anita és Demeterné Berencsi Tünde tanárnők