Üzemlátogatás 2015. Október 22.

Üzemlátogatáson jártunk

2015. október 22-én gyár- és üzemlátogatásra mentünk a Magiszter Alapítványi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola nyolcadik osztályos – továbbtanulás előtt álló – tanulóival.

Innovatív pályázat kapcsán pályaorientációs foglalkozáson vettek részt végzős tanulóink a nyolcadik osztályos osztályfőnökök vezetésével. Ennek kapcsán szakmai üzemlátogatásra kaptunk lehetőséget.

Autóbusszal indultunk Nyíregyházára, ahol első állomásunk a Star-Plus Műanyagipari Kft. helyi gyáregységének Szikla utcai fröccsöntő üzeme volt. Az üzem bejáratánál Balogh András üzemvezető mérnök fogadott minket.

Részletes kalauzolása nyomán megismerhettük, megtekinthettük, megfoghattuk a náluk folyó műanyaggyártás alapanyagát. Ezután a fröccsöntő üzembe léphettünk be, ahol éppen akkor balkonládák, balkonalátétek, műanyag dobozok, ételes edények, műanyag virágcserepek gyártása folyt. A gyerekek – a biztonsági előírásokat betartva, biztos távolból – látták a műanyag alapanyagának olvasztását, fröccsöntését, formázását, csomagolását. Nagy örömmel tapintották és tartották kezükben a már kézmeleg olvadt műanyagot és a frissen becsomagolt még meleg termékeket. Minden érdeklődő kérdésünkre közérthető, kielégítő válaszokat kaptunk. Láttuk a raktárakat is, ahol már raklapokra halmozva álltak ezerszámra a kész termékek, arra várva, hogy a kamionok a különböző üzletekbe – Praktiker, Aldi, Lidl – és Európa különböző tájaira vigyék őket. A látogatás végé kedves ajándékkal – a szivárvány minden színében pompázó poharakkal – lepte meg a cég a gyerekeket, aminek nagyon örültünk. Köszönjük az üzemvezető Balogh András és minden munkatársának a kedves fogadtatást.

Utunkat folytattuk a Nyíregyháza-Oroson található Fafurdancs 2000 Kft. GUIDO bútorkészítő üzemébe. A Magyarvég utcán található színvonalas, gyönyörű környezetben található üzemében már várt ránk a tulajdonos Gulyás Zsolt. Mesélt az üzem történetéről, megnéztük a tervezőirodát, az öltözőket, az étkezőt is. Végigkalauzolt bennünket az üzemen és megmutatta, hogyan készülnek fából, farostlemezből, bútorlapból a különböző termékek. Konyhaszekrények és konyhabútorok, fürdőszoba berendezések és szekrények, nappali és hálószobabútorok, gyermek- és irodabútorok stb.

Nem csak tervezőket, szakmunkásokat, hanem szakmai gyakorlatukat itt töltő tanulókkal is találkozhattunk itt. Bútorasztalos, asztalos és esztergályos tanulókat tanítanak és gyakoroltatnak az üzemben. Gyönyörű, színvonalas bútorok kerülnek ki a kezeik alól, amik a világ bármelyik pontján megállnák a helyüket. A látogatás nagyon hangulatos, látványos és élvezetes volt.

Nyíregyházáról Tedej felé vettük az irányt. A harmadik meglátogatott üzemegység a Tedej Zrt. Hajdúnánás-Tedejen található telepe volt, ahol látogatást tehettünk a gyümölcsösben. Itt éppen szezonális munka, almaszedés folyt. A tanulók nagyon izgatottan várták a látogatást, ugyanis a nálunk tanuló gyerekek egy részének szülei itt dolgoznak. Láttuk a végeláthatatlan sorokban kígyózó almást, a rengeteg mezőgazdasági eszközt és az éppen folyó – nem is olyan könnyű – munkát.

A meglátogatott helyeken tanulóink ismereteket, tapasztalatokat szereztek, beleszagolhattak a munka világába. Ismereteket szereztek a vállalkozások működéséről, a munkavállalói és a vállalkozói lét lehetőségeiről, a döntés felelősségéről, a tanulás fontosságáról.

Mindhárom helyen nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban volt részünk. Szakmailag pontos, szakszerű gyár- és üzembemutatáson vehettünk részt, melyért köszönet az azt megtartó szakembereknek és az üzemek minden dolgozójának.

Demeterné Berencsi Tünde – Baloghné Birgán Anita – Vincze Ágnes tanárnők